Hybriden

Föreningen Tusen Serier vill se fler nya ansikten inom den svenska seriebranschen och C’est Bon Kultur samlar all världens serier i en omfattande bokserie. Du hittar dem i lokalen Hybriden på Mitt Möllan.

 

Vad är Tusen Serier?

Tusen Serier är en förening som grundades av mig Mattias Elftorp och Amanda Casanellas. Vi vill öppna upp den svenska seriescenen för personer med utländsk bakgrund och för att nå dit skapar vi workshops, utställningar, mötesplatser och ger ut serieböcker.

Vad händer här på Mitt Möllan?

När det är folk här håller vi öppet, säljer böcker och ställer ut serier. Vi har flera nya utställningar på gång här i lokalen, som vi kallar Hybriden. Vi delar utrymmet med C’est Bon Kultur eller CBK. De gör också utställningar, men framförallt skapar de sedan 2001 en internationell serieantologi som samlar verk från hela världen.

Vad är bra serier?

Jag gillar serier med en bra välskriven berättelse som är visuellt snygga. Det kan vara superhjälte-serier eller konstserier. Det spelar ingen roll, bara de är välgjorda.

Varför vill ni se nya tecknare i Sverige?

Det är delvis av egenintresse. Vi vill läsa nya serier och det har varit väldigt få invandrare som fått plats i den svenska seriemarknaden. För att bli utgiven måste du känna rätt personer och ha kontakter.

Hur gör ni för att öppna seriemarknaden?

Långsiktigt jobbar vi med workshops för förbereda ungdomar. Målet är att när de söker till Serieskolan här i Malmö efter gymnasiet. Där lär man sig självklart mer om serieteckning, men man får även bra kontakter och kunskaper om branschen. Kortsiktigt ger vi själva ut böcker av unga serietecknare vi gillar. Vi har släppt tio böcker hittills och har sex nya på gång.

Hur kommer det sig att ni är på Mitt Möllan?

En av oss bor i huset, så det kändes nära och bra. Vi hade en utställning här och såg tomma lokaler. Så på den vägen var det. Vi kommer att ha studioplatser här med folk som sitter och tecknar, vilket gör att vi kommer kunna ha öppet mer.