Malmö e-sportcenter

Mitt Möllan har fått ett e-sportcenter. Här samlas digitala fajters, fotbollspelare och strateger för att slipa på sina färdigheter och mäta styrkan i e-sporter. 

Vad är Malmö e-sportcenter?
Det är en plats för alla som utövar e-sporter att samlas på. Här har vi träningspass, matcher och turneringar. Vi har även spontanaktiviteter där vem som helst får dyka upp och delta, säger Chris Jonasson, e-sportutvecklare och fortsätter:

Centret är grundat av Spelens hus tillsammans med Sverok Skåne och Malmö e-sport. Spelens hus är en lokal på Nobelvägen dit besökare kommer för att göra allt från att spela brädspel, kortspel och tv-spel till att planera lajv. E-sportcentret här på Mitt Möllan är en filial till Spelens hus som bara satsar på e-sport. Här finns ett tävlings- och idrottsfokus, säger hen.

Vad är en e-sport?
Det är tävlingar inom digitala spel. Just nu spelar vi FIFA, Smash 4 och Street Fighter 5, säger han och syftar till det 20-tal barn som mycket engagerat deltar i olika turneringar. Blickar är låsta på skärmar och tummar rör sig snabbt över handkontroller.

Vad är en bra e-sport?
När det finns en god kommunikation i laget och när man har roligt. Helst i samma rum. Sverok gjorde en undersökning som visade att föreningar som träffas fysiskt har mycket trevligare attityd. Dessutom blir e-sport mer legitimt inför föräldrar om man går till en ledarledd träning två gånger i veckan, än om man bara sitter hemma. Vi jobbar mycket för att utbilda föräldrar om vad e-sport är. Ett bra första steg är att fråga sitt barn vilket spel de spelar. Vissa spel kan man stänga av för att äta, andra spel är lika fel att stänga av som det är att lämna en fotbollsmatch.

Hur hittade ni till Mitt Möllan?
Vi har haft Nörd på Pride och Nördloppis här. Sedan gillar vi Stena Fastigheters sociala arbete med Malmös unga. De satsar på spelhobbyn och kändes som en samarbetspartner vi vill ha.

Hur är det att vara på Mitt Möllan?
Vi trivs bra. Det finns både för och nackdelar med våra stora fönster ut mot stråket. Vi lockar in många nyfikna, men ibland spelar vi inne i våra med stängda rum. Det är härligt med stora ytor. Varannan lördag är vi runt 70 personer som tävlar i fajtingspel.