Malmö Pride

Med en festival som belyser HBTQIA-personer sätter Malmö Pride färg på Malmö sedan 1995. Varje år bjuder de in till en stor parad och en livlig fest. Missa inte den!

Vad är Malmö Pride?
Det är en HBTQIA-festival som funnits i Malmö sedan 1995. Den har gått upp och ner med åren. På senare år har vi växt. Nu vi har mycket mer besökare och aktiviteter, säger Filip Filipek, ordförande med hundvalpen Coco i famnen. Döpt efter Coco Chanel.

Vilka är ni?
Vi är en ideell organisation vars huvudsyfte är att anordna festivalen. Vi ett gäng på 15 stycken som är kärngruppen. Till stor del jobbar vi ideellt, men från och med juli i år jobbar jag heltid med detta.

Vad är en bra Pridefestival?
Det är en trygg, inspirerande och positiv miljö där det finns alla möjliga gay aktiviteter. Både utomhus i någon park med konserter och fester på kvällarna. Området måste ha känslan av Pride. Att alla är där i samma syfte och att det är trevlig stämning, mycket att göra och häftiga framträdanden.

Har ni någon grundfilosofi?
Vi har ett syfte och en värdegrund. Syftet är att uppmärksamma HBTQIA-personer och deras situation i samhället. Det är inget särintresse, utan grundläggande mänskliga rättigheter.

Förlåt, men IA. Vad står det för?
I står för intergender, alltså personer som inte identifierar sig som man eller kvinna. De kan vara båda könen eller inget av dem. A står för asexuell.

Hur hittade ni Mitt Möllan?
Stena Fastigheter sponsrar Pridefestivalen och vi har samarbetat med dem i två år. Genom det fick vi möjlighet att vara här.

Hur trivs ni?
Det funkar mycket bra som möteslokal. De flesta har en annan syssla så vi jobbar på varsitt håll. Vi ses här för att ha våra större möten.