Stadmissionen

I Stadsmissionens butik på Mitt Möllan satsar man på att erbjuda barnfamiljen allt den kan behöva. Men ena dagen är sällan den andra lik när man driver second hand-butik. Allt styrs av vad besökarna skänker.

Berätta om er butik.

Skånes Stadsmission har tre butiker i Malmö. En på Värnhem, en på Caroli och en här på Mitt Möllan. Här har vi fokus på kläder och mycket för hela familjen, men även en del möbler och prylar säger Li Odén, verksamhetschef. På Värnhem har vi också en hel del kläder och i vår nya butik på Stora Kvarngatan har vi mest möbler, porslin och även ett kafé. Stadsmissionens Catering bakar alla kakor och bakverk.

Var går överskottet?

Många tänker direkt bara på hemlösa, men vi har många olika verksamheter. Vi hjälper hemlösa, men även behövande familjer och ungdomar som har det svårt.

Hur är det att driva en second hand-butik?

Det ger en riktigt skön känsla att man både hjälper behövande och säljer saker utan att belasta miljön. En utmaning är att man inte kan planera som i en vanlig butik. Vi vet aldrig vad vi har att sälja och det gör det spännande. Man kommer till jobbet och ser att man har fem soffor att sälja. Då får man anpassa sig och skylta med soffor. Dagen efter kanske man inte har en enda soffa utan tjugo stolar istället. Vi väljer helt enkelt inte vad vi ska sälja utan får anpassa oss efter vad folk skänker.

Vad är en bra second hand-butik?

När kunden alltid hittar något. Jag är nöjd när våra stammisar kan komma in och lyckas köpa något varje gång. Då känner jag att vi har lyckats. Och när man märker att folk stannar kvar länge i butiken. Då förstår man att kunderna trivs.

Hur är det att vara på Mitt Möllan?

Jag tycker om Mitt Möllan för att det händer väldigt mycket här just nu. Det är många som tänker kreativt och nyskapande. Och precis som vi är det flera som satsar på återvinning och miljön.