URBI

I Mitt Möllans smalaste gång händer det minst sagt bra grejer. Här hittar du Hjälteskolan som stärker barn och unga med teater. Och Urbi som använder bin för att rädda världen och hjälpa Malmöbor att komma i sysselsättning.

Vad händer i er lokal?

– Vi är två olika aktörer vår lokal. Teatergruppen Teatron har arvfondsprojektet Hjälteskolan. De använder teater som en metod att stärka barn och unga. Möjligheten att kliva in i en roll, som tuff, snäll, modig eller vad man vill på scen hjälper dem att anta nya roller i vardagen och växa som individer, säger Lasse Flygare.

– Sedan har vi Urbi – ett arbetsintegrerat socialt företag som sysslar med urban biodling.

Vad är Urbis grundtanke?

– Bakgrunden är att de sista 25 åren har över 80 procent av Europas insekter försvunnit. Den utvecklingen vill vi hejda och vända. Samtidigt hjälper vi människor som är långt från arbetsmarknaden att komma i sysselsättning. Det gör vi genom att de hjälper oss tillverka och sälja produkter och tjänster skapade av biodling. Det kan vara allt från honung, salvor och hårvax till att låta företag att hyra bikupor. Allt detta gör vi parallellt som vi vill driva ett lyckat företag, säger han.

– Utöver det vill vi vara en mötesplats för mobilisering av projekt i närområdet.

Hur hittade ni Mitt Möllan?

– Vi har haft kontakt med Stena Fastigheter i flera sammanhang och kände att här kan vi trivas.

Hur trivs ni här?

– Det är jättebra. Jag har varit här sedan de första försöken att lyfta området. Att se Mitt Möllan idag är underbart. Här är så många unga krafter som bara kör och gör sin grej. Det finns en genuin kärlek för hantverket här oavsett vad man gör.