Roots Kombucha

Längst in bakom restaurangerna på Mitt Möllan står te och jäser i enorma fat. Resultatet blir kombucha från mikrobryggeriet Roots of Malmö.

De färdiga flaskorna hittar du hos restaurangerna i foodcourten, samt på många caféer och restauranger runt om i Malmö. Matthias och Nick kör ut alla leveranserna i staden med lådcykel. Nu när restaurangkunderna även finns i Köpenhamn och norrut måske de dock även ta hjälp av andra distributionsformer.

Vad är kombucha?

Kombucha är ett fermenterat te med ursprung i Asien. Det får sin smak och sina hälsosamma egenskaper från en mikrobiell kultur som producerar organiska syror, B-vitaminer och enzymer, säger Nick Rosenstock som grundat Roots of Malmö tillsammans med Matthias Lehner.

Vilka är ni?

Jag kommer från USA och Matthias Lehner från Österrike. Vi lärde känna varandra i ett kollektiv när vi studerade på Uppsala universitet, men sedan flera år tillbaka bor vi i Malmö, säger Nick Rosenstock och fortsätter:

Jag är mikrobiolog och expert på fermentering. Matthias är ekonom med fokus på hållbar utveckling.

Varför börjar man jäsa te?

Vi har länge bryggt både öl och kombucha på fritiden och valde tillslut att satsa på kombucha för ungefär fem år sedan. Vi såg hur populär drycken var i USA och att den knappt fanns att få tag i Sverige. Det var för drygt två år sedan vi började göra det kommersiellt, säger Nick Rosenstock.

Hur går det för Roots of Malmö i dag?

Vi finns i flera butiker och restauranger i Malmö, men vi vill växa. Gärna upp mot Göteborg och över Sundet. I dag gör vi alla leveranser i Malmö med lådcykel. Det ska vi fortsätta med, men vi har nu ordnat leverantör till de andra städerna, säger Matthias Lehner.

Varför är ni på Mitt Möllan?

Det ligger jättecentralt, ett måste när man levererar med lådcykel. Vi tittade också på lokal i industribältet runt staden, men då hade vi behövt köra bil och det vill vi inte, säger Matthias Lehner.

Sedan vi flyttat in har det visats sig att Mitt Möllan är bra på andra sätt. Vi har flera restauranger här som säljer vår kombucha och på den senaste julmarknaden blev vi påminda att det är på Möllan vi har vår målgrupp. Jag gillar att kunna säga till folk att vi finns på Möllan, säger Matthias Lehner.

Vi har förnyat vårt hyresavtal för att vi gillar folket och stämningen här. Vi växer och Stena Fastigheter har hjälpt oss bygga ut och sätta upp en ny vägg. De har varit lätta att samarbeta med, säger Nick Rosenstock.