Vernissage: Diana Agunbiade-Kolawole

Välkommen på vernissage för utställningen Honest Portrait av Diana Agunbiade-Kolawole på Galleri Format

Honest Portrait undersöker sanningen bakom det fotografiska porträttet. Historiskt har fotografi ansetts vara den främsta formen för att på ett ärligt vis dokumentera omgivningen och vår existens. Under de senaste 100 åren, har de mest trovärdiga bevisen för att viktiga händelser verkligen har ägt rum varit att de fångats på ett fotografi. Dessa fotografier har accepterats som fakta. I en samtid där de allra flesta ständigt konsumerar foto, har möjlighet att när som helst ta ett foto – och de flesta dessutom är medvetna om hur enkelt mediet går att manipulera – undersöker Agunbiade-Kolawole det ärliga porträttet. Om ett sådant ens finns.

Diana Agunbiade-Kolawole (f.1988, Nigeria) bor och arbetar i Stockholm och London. Hennes verk består av fotografiskt baserad konst, som utöver det rena fotografiet tar sig uttryck i en mängd olika former som installationer, performances och rörlig bild. Hon har en masterexamen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm, och tillbringade ett år på École Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris. Sin kandidat tog Agunbiade-Kolawole i fotografi vid Kingston University i London.

Agunbiade-Kolawole valdes till brittisk ambassadör för UK/CHINA 400 (ett utbyte för framtida ledare) Kina, 2009; hon deltog i Louis Vuitton Young Arts Project Summer Academy, Storbritannien, 2010; Multiplicidade festival, Brasilien, 2013; artist-in-residence för Becontree Hundred (en del av sommar OS 2012 kulturella arv, 2015); Brucebo resebidrag och konstnärsboende vid Polarforskningssekretariatet i Abisko 2017. Hennes verk har visats vid bland annat den nigerianska högkommissionen i London; Thielska galleriet, Tate Britain, Centre Pompidou, Färgfabriken, Konstakademin, Växjö Konsthall och Loyal Gallery.

Galleri Format
Claesgatan 14, bredvid Mitt Möllan

8 mars kl 17-20
Performance kl. 18.00
Utställningen pågår 8.3 – 21.4 2019

 

Mer info här