Beyond Retro

En snygg garderob ska inte behöva belasta vare sig miljön eller arbetare i andra delar av världen. Därför plockar Beyond Retro russinen ur Nordamerikas vintagebulle.

Vad är Beyond Retro?

Vi öppnade för ett och ett halvt år sedan. Vi är den sjätte Beyond Retro-butiken i Sverige och en outlet för de andra butikerna. Det som de inte säljer på åtta veckor kommer till oss och sedan säljer vi det billigare, säger Emelie Kristoffersson, butikschef på Beyond Retro Malmö.

Beyond Retro handplockar second hand- och vintage-kläder i USA och Kanada. Det finns så stora lager att det knappt går att föreställa sig. Där går utvalda personer och hittar det som är bra nog att komma hit. Och så har vi ett eget märke som heter Beyond Retro Label, där vi syr om gamla vintage-kläder. Det kan bli skinnkjolar av gamla skinnjackor eller den här blusen jag har på mig som är från en gardin.

Vad är bra butik?

Jag tycker att det är när det är utvalda varor. Och att vi hela tiden är medvetna om vad vi jobbar med och hur vi jobbar med det. Så att vi inte bidrar till utvecklingen av konsumtion som vi ser idag. Personalen måste vara kunnig och den kunskapen ska förmedlas till kunderna.

Vad är er grundtanke?

Allting ska alltid återanvändas. Vi vill se en förändring i hur vi handlar och hur de stora klädföretagen behandlar både människor och miljön. Vi kan inte fortsätta med massproduktionen som den är idag.

Varför är ni på Mitt Möllan?

Det är här vår kundkrets finns. Hela huset är i en stor förändring och jag tror det kommer att bli fantastiskt. Det är skitspännande att vara med och se hur det utvecklas. Bara under den tid vi har varit här har det skett enorm förbättring. Det är också grymt spännande människor som jobbar här, alla är drivna på olika sätt och många av dem har samma hållbarhetstänk som vi har. Det är ett fint ställe att jobba på.