Typotopia

I ett rum fullt med blytyper, färgburkar och stora maskiner blandar gänget bakom Typotopia gamla tekniker med modern design. Resultatet blir pappersprodukter med det där lilla extra.

Vad är Typotopia?

– Vi är ett letterpress tryckeri som använder gamla Heidelberg Windmill tryckpressar från 1950- och 1960-talet. Man kan beskriva det lite som en stämpel eller ett potatistryck, säger Maria Schneider.

– Bara med väldigt mycket högre tryck, typ ett ton. Vilket ger den där härliga intryckta känslan i pappret, säger Christina Primschitz.

– Vi gör ölunderlägg, visitkort, inbjudningar och etiketter. Allt möjligt som folk önskar av hög kvalitet på fint papper, säger Maria Schneider.

Hur kom ni in på detta?

– Vi har pluggat mediaproduktion tillsammans, men maskinerna vi har nu lärde vi oss inte där. Vi har alla en kärlek till hantverk och så är vi lite tekniska. Resten har vi lärt oss själva genom att experimentera, säger Christina Primschitz.

– Johannes Karlsson som inte är här idag har drivit tryckeriet längre och har lärt oss mycket. Men samtidigt upptäcker vi nya inställningar och skruvar hela tiden, säger Maria Schneider.

Vad är er grundtanke?

– Vi vill värna om hantverket, men också kombinera det med modern design och nutida tekniker. Vi tycker inte att allt gammalt är bra och allt nytt är dåligt. Vi vill ta till vara den gamla trycktekniken och låta den få leva vidare även i framtiden, säger Christina Primschitz och fortsätter.

– Det tar lite längre tid och det är lite krångligare. Men ett visitkort eller vykort tryckt av oss förmedlar något. Det har gått igenom så många steg och blivit behandlat med kärlek. Vilket känns när man får det i handen. Man blir glad av det.

Hur hittade ni Mitt Möllan och hur trivs ni här?

– Vi bor här i närheten. Vi har länge varit här och ätit mat och hängt. Vi gillar läget, det är en kreativ miljö med många som brinner för det de skapar. Det är en fin stämning här, säger Christina Primschitz.

– Ja, det blir lite som en extrafamilj. Alla som är här är snälla och trevliga, säger Maria Schneider.

Läs mer på typotopia.se