”Det känns bra i hjärtat att hjälpa till, att ställa upp och göra vardagen dräglig för andra”

Det här är del ett av en artikelserie om Mitt Möllan, historien och personerna bakom. 

Måna Johansson har jobbat som fastighetsvärd hos Stena Fastigheter i 17 år och hon älskar sitt jobb. Hon har varit spindeln i nätet i fastigheten Mitt Möllan sen 11 år tillbaka och har följt förändringen från en nästan tom galleria till en levande och kreativ plats.

– Det var ödsligt och kallt innan, men nu är det mysigt och varmt, säger Måna.

Att ha, som Måna säger, jävligt kul på jobbet hjälper också.

Fastigheten huserar både gallerian och 360 lägenheter, något man kanske glömmer när man spatserar runt i butikerna. Måna har hand om både lägenheterna och lokalerna och  hon gör allt från att beställa soppåsar till att ta hand om felanmälningar.

– Det känns bra i hjärtat att hjälpa till, att ställa upp och göra vardagen dräglig för andra, säger Måna.

Hon berättar att hon ofta gör mer än vad hon ska, hon brinner för att ta hand om de äldre ensamma och kan till exempel ställa upp att ta ner gardinstängerna när gardinerna behöver tvättas. 

– Det är värt den extratiden jag lägger på det, hemtjänsten har inte tid och ofta blir äldre isolerade och endel utvecklar social fobi eftersom de är så rädda att till exempel ramla, säger Måna.

Hon ser relationsarbete som en viktig del av hennes jobb. Hon vurmar för alla, oavsett om de är 85 och ligger ensamma eller är 35 och har fem barn. Att kunna se behovet hos människor och lösa problemet är något hon tycker är viktigt.

– Det är ett spännande jobb och jag vill aldrig sluta. I bland händer det att jag får avbryta lunchen för att en säkring gått, en dag är inte lik den andra, säger Måna.

 

….följt förändringen från en nästan tom galleria till en levande och kreativ plats.

 

Måna tycker att gänget som jobbar i och med Mitt Möllan är ett glatt gäng med högt i tak. Hon gillar också de som hyr plats i gallerian.

– Tycker att de som har restaurang har så rent och fint i sina kök, det gör mig stolt, säger Måna.

Hon fortsätter att prata varmt om gallerian och hur den gett folk möjlighet att börja sin karriär på
platsen. Hon nämner bland annat Scanwich och berättar att de vann en tävling som godaste
smörgåsen. Det gör henne stolt.

– Det känns bra i hjärtat att hjälpa till, att ställa upp och göra vardagen dräglig för andra, säger Måna.

– Den är en kreativ plats och är lugnare och trevligare än andra gallerior, säger Måna.

Måna själv är kreativ. Hon Tecknar, målar, syr och snickrar. Målningen ser hon som terapi på vintern när det är mörkt och kallt och skapar mest porträtt men också djur och naturmotiv. 

– Jag utmanar mig själv att måla svåra saker för att inte sitta och grubbla, säger Måna.

– Jag utmanar mig själv att måla svåra saker för att inte sitta och grubbla, säger Måna.

Aktiviteterna på Mitt Möllan är många och olika. Måna gillar marknaderna och tycker att det är roligt att Azalee varit med sen gallerian öppnade

 

Att ha, som Måna säger, jävligt kul på jobbet hjälper också. Och för det mesta är folk trevliga.

– Ibland vill hyresgäster ha fungerande saker utbytta bara för att de är gamla och då kan de bli lite sura när jag säger nej men vi måste tänka på miljön, säger Måna.

Aktiviteterna på Mitt Möllan är många och olika. Måna gillar marknaderna och tycker att det är roligt att Azalee varit med sen gallerian öppnade. Restaurangen är kanske den plats som kanske passar de som bor ovanpå gallerian bäst, säger Måna och avslutar med tips till de som tar in nya hyresgäster till lokalerna.

– Jag tror att många här skulle gilla ett vanligt hederligt kafé med kanelbullar och bryggkaffe.

Vi säger hejdå vid de nyplanterade blommorna utanför gallerian. Måna har lagt både tid och själ i huset som är hennes arbetsplats och hon planerar att fortsätta så länge till.