Phoenix and friends: missionen är att göra second hand tillgänglig för alla.

Hållbart och personligt mode – för alla

Den kreativa duon bakom det hållbara modemärket Phoenix and Friends öppnar butik på Mitt Möllan. Efter att ha testat sina vingar inom vårt Pop Up koncept, är Phoenix and Friends nu tillbaka i huset. Ingen kan vara gladare än vi, när vi får sällskap av ännu en aktör med fokus på hållbart, schysst och personligt mode! Här finns älskade plagg som fått en ny chans i händerna på grundarna Oliva Maunsbach och Felix Lillebladh. Det började med kärleken till jeans, som sen blev ett brett utbud av vintage plagg. I butiken finns idag även lagade och omgjorda plagg – för att på så sätt förlänga livstiden. Missionen är att göra second hand tillgänglig för alla och att det ska bli det naturliga valet när man behöver uppdatera sin garderob. Säg hej till våra nya hyresgäster, Phoenix and Friends. 

Hej Olivia! Du och din sambo har precis öppnat er butik, Phoenix and Friends i Mitt Möllan, hur känns det?

– Väldigt kul!

Vad kommer ni sälja?

– Mycket jeans för det brinner vi mest för. Vi lagar och passformsjusterar eftersom vi vill göra det lätt för folk att hitta perfekta secondhandjeans men kommer också sälja andra vintageplagg. Vårt tema är bra kvalité som kommer att hålla länge.

– Vi hade en pop-up i gallerian och blev peppade av det. Vi upplever att huset ger möjlighet till utveckling och älskar alla roliga och kreativa människor som jobbar eller har butik i Mitt Möllan.

Låter underbart! Är hållbarhet viktigt för er?

– Ja, även om det var kvalité och material som kändes mest i hjärtat när vi startade. Miljöaspekten fick vi på köpet.

En bra grej att få på köpet. Hur tänker du kring hållbarhet?

– Jag tror på att man behöver lära sig vad man tycker om och hålla sig till det. Det kräver träning och jag hoppas att vi kommer kunna hjälpa kunderna att hitta sin stil istället för att vara slavar till trender som går alldeles för fort för att kunna vara hållbart.

På tal om kunder, vilken är er vanligaste kund?

– De som uppskattar vårt utbud mest är kanske de som inte är helt inne i vintage- och secondhandvärlden än. Vår butik känns mer som en butik med nyproducerat eftersom det är lättare att hitta. Vi har ett brett sortiment i alla storlekar och sorterar noggrant.

Låter helt fantastiskt! Vilken är er drömkund?

– Fler personer som redan hittat till butiken, alltså folk som mest handlar nyproducerat för att de inte lärt sig hur bra och kul det är att shoppa vintage.

”Det var väldigt kul att jobba med bra kvalité så vi överförde det på kläder istället. Sen har butiken utvecklats under tiden men kvalité har alltid varit grunden”

 

Vad jag förstår så har i haft butik i Karlskrona, varför väljer ni att flytta till Mitt Möllan?

– Vi hade en pop-up i gallerian och blev peppade av det. Vi upplever att huset ger möjlighet till utveckling och älskar alla roliga och kreativa människor som jobbar eller har butik i Mitt Möllan. Vi hittar också fler av vår målgrupp och det är ett bra läge nära Köpenhamn och resten av världen.

”Vårt fokus ligger på handplockade vintagekläder, med en liten extra förkärlek till jeans. Men även vintagekläder i orginalform och omformade varianter, under vår egen kollektion
Reborn by Phoenix and Friends”.

 

Berätta om Karlkrona, var det där ni startade?

– Ja, jag och min sambo bodde där och allt startade egentligen av en slump. Min sambo har alltid varit intresserad av sömnad och framför allt jeans. Vi startade mest för att det var kul men så fick vi kontakt med en antikaffär i Karlskrona som vi köpte. Men efter ett tag kände vi att prylar inte var vår grej men att det var väldigt kul att jobba med bra kvalité så vi överförde det på kläder istället. Sen har butiken utvecklats under tiden men kvalité har alltid varit grunden.

Intressant! Vad tänker ni om framtiden?

Vi har tankar om projekt och happenings. Skulle vara kul att ha events för att lära ut konsten att laga kläder. Vi vill också ta in experter för samtal om hållbart mode för att skapa diskussioner.

Spännande! När öppnar ni?

Vi öppnar de 23/9 , samtidigt som Gallerihelgen.

Det skriver jag ner i kalendern. Tack för att du tog dig tid att ses och välkomna till Mitt Möllan!

– Tack!