Bao Bao öppnar på Mitt Möllan

Text från Sydsvenskan: Malmös första renodlade bao-restaurang öppnar om några veckor. När mackerian Scandwich lämnar Mitt Möllans mattorg flyttar istället nya Bao Bao in för att servera ångkokta bröd med fyllningar.

En av de senaste årens tydligaste streetfoodtrender har varit den asiatiska bao-bullen. Det ångkokta brödet kommer ursprungligen från Kina, men har spridits till många länder som gjort sin egen variant av rätten. Bao-bullen brukar vanligast fyllas med kött, kyckling eller tofu samt grönsaker och såser.

 Stockholm och Köpenhamn har det dykt upp flera renodlade bao-restauranger på senare år, men i Malmö har man fått förlita sig på streetfoodmarknader eller att de säljs som enskilda inslag i en större meny på en asiatisk restaurang så som Dubbel Dubbel eller Namu.

Men nu är det klart att Malmö får sin första bao-restaurang om några veckor. Dygnet Runt har redan berättat att prisbelönta mackrestaurangen Scandwich ska lämna Mitt Möllan i slutet av februari. Ersättaren tar över redan veckan efter och heter Bao Bao.

Bakom företaget står Van Son Huynh som med sin familj tidigare drivit asiatiska restauranger i Gävle. För tre år sedan flyttade han till Malmö och nu gör han sin första matsatsning här.

– Det känns jättespännande att få börja jobba med baos som verkar vara väldigt trendigt nu. På Mitt Möllan är det många matgäster som vill uppleva något annorlunda, så det känns som ett bra ställe att starta, säger Van Son Huynh.

På Bao Bao ska de servera sex olika varianter av bao och det blir fyllningar så som tofu, kyckling, marinerat fläskkött, biff och ytterligare några val.

– Jag har varit runt och testat många bao-rätter i Stockholm och i utlandet. Senast var jag i Lissabon och det är jättepopulärt även där. I Malmö och många andra storstäder måste man dock gå på trendiga restauranger för att få äta bao, men på Mitt Möllan ska man kunna komma vem som helst för att äta bao, säger Van Son Huynh.

Är tanken att öppna fler Bao Bao?– Ja, om detta funkar bra så är tanken att öppna en andra restaurang i Malmö i slutet av året.Den 9 mars öppnar Bao Bao på Mitt Möllan.

Hela artikeln här