Femena på Mitt Möllan för en helkväll med samtal, livemusik, djs och filmvisning

28-30 November intar Femena projektet Mitt Möllan för olika former av musikaliska workshops och massor av aktiviteter på olika platser i huset. Torsdagen 30 November 17.00-22.00 presenterar Femena även en helkväll i nära samarbete med filmfestivalen Ifema, Freemuse och Mix Musik.
Kvällen inleds med djs, livemusik och mingel på mattorget från 17.00, ett flöde av musik, film och samtal som sedan pågår fram till 22.00.

https://www.facebook.com/events/913131982179069/

 

Torsdag 30 november 
17.00-22.00

Mitt Möllan

17.00-20.00 Mingel, DJs och jamsession i Mitt Möllans food court

19.00 Femena Talk: Ökad genusmedvetenhet i musikindustrin

Ojämlikhet mellan könen, sexism och kvinnofientlighet är inte bara närvarande i musikindustrin – det är djupt rotade strukturella problem som genomsyrar hela vårt samhälle och kultur. Även om musikvärlden fortfarande är mansdominerad har musikindustrin blivit mycket mer medveten runt kvinnorepresentationsfrågor. I vårt samtal vill vi utforska hur frågan har utvecklats och vilka åtgärder vi kollektivt kan göra för att skapa mer genusmedvetenhet i musikindustrin både globalt och lokalt i Malmö.

https://youtu.be/3ZlthTsl4qA

 

Vår panel:

Aida Nadeem, musiker, skådespelare och programledare

Nadin al Khalidi, singer-songwriter

Magnus Ag, Senior Program Officer på Freemuse

Samtalet presenteras i samarbete med Freemuse och Mix Musik.

 

20.30 Film: Grandma Lo-fi (följt av ett samtal med regissören Kristín Björk Kristjánsdóttir, Afsaneh Larsson och Elin Kamlert från Ifema festival)

Vid 70 års ålder började Sigríður Níelsdóttir spela in musik i sitt vardagsrum. När hon sju år senare gick bort hade hon släppt 59 album och över 600 sånger – ett excentriskt myller av ljud som hon hämtade från det som fanns till hands: sina husdjur, upphittade leksaker, köksredskap och billiga syntar. Idag betraktas Sigríður Níelsdóttir som en kultfigur inom den isländska musikscenen med beundrare som Björk, Sigur Rós, Mugison och Múm.

Dansk-isländsk dokumentär från 2012 av Ingibjörg Birgisdóttir,  Orri Jonsson och Kristín Björk Kristjánsdóttir.

Trailer:  https://vimeo.com/34582312

Filmen presenteras i samarbete med Ifema.

Femena

Femena är ett veckolångt musikaliskt utbyte och en festival med konserter, samtal och workshops där kvinnliga musiker från MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) och Norden möts, improviserar och skapar helt nya musikaliska uttryck tillsammans.

Under två unika kvällar på Victoriateatern, avslutningen för Femena, bjuds vi på liveframträdanden med de musiker som deltagit under festivalen och får bland annat höra musik som skapats under de workshops och möten som pågått under veckans gång, samt får höra smakprov på artisternas egna material.

Femena fungerar som en inkubator för idéer och är ett forum för samtal och utbyten av erfarenheter, samt en möjlighet för deltagarna att framträda inför både publik och bransch på lika vilkor. Bland annat lyfts frågor kring vad som orsakar en sådan skillnad i könsrepresentation på musikscenen i världen och vad vi alla kan göra för att skapa en industri som är rättvis och lika för alla.

Femena presenteras av ajabu! med stöd av Region Skåne, Nordisk Kulturfond och Malmö Stad och genomförs i samarbete med Mitt Möllan, Victoriateatern, Freemuse, Ifema och Mix Musik.

 

http://www.femenaproject.com

https://www.facebook.com/femenaproject/

http://www.victoria.se/sv/program/1-2-12-femena

https://www.facebook.com/events/301432886948211/