Folkfest när det är dags för sommar på Claesgatan

Gatukontoret på Malmö Stad och Stena Fastigheter har ett befintligt samarbete som handlar om att göra Claesgatan attraktivare och tryggare. I samband med detta beslöts i våras att gatan skulle stängas av för biltrafik under sommarmånadernas helger. Stena Fastigheter äger Mitt Möllan, den alternativa galleria som ligger mitt på Claesgatan och gänget som driver gallerian och har mat och butiksverksamhet där är en viktig del av att aktivera gatan under sommarhelgerna.

– Vi som jobbar och verkar här älskar den här delen av Malmö och vill ge den lite kärlek, de som bor, passerar och besöker Claesgatan kommer under helgerna att kunna njuta av god mat, musik och aktiviteter för både vuxna och barn säger Vanja Wickman, en av arrangörerna och del av teamet på Mitt Möllan.

Enligt beslut kommer mittensektionen av Claesgatan vara helt avstängd för biltrafik från fredagar 16:00 till måndagar 09:00 från den sista helgen i juni till den sista helgen i september.

– Vi som går här varje dag ser hur farlig den här gatan är, hur snabbt bilarna kör trots att det ska vara ett gångfartsområde. Vi vill fylla gatan med härliga upplevelser istället, en plats för både de som bor här och de som kommer på besök från andra stadsdelar, städer och länder. Vi kommer att testa oss fram nu under sommaren 2018. Det är så vi gör här, vi bygger från början och bygger tillsammans med människor som finns här i vårt område, vänner till kvarteret och vänner till Mitt Möllan. Vissa helger händer det extra mycket, som under vår starthelg fredag 29 juni – söndag 1 juli berättar Kajsa Blum från Mitt Möllan.

Några saker som kommer att finnas på plats under lanseringshelgen är följande:

– Alla restauranger från Mitt Möllans foodcourt kör pop-up på gatan fredag kväll och lördag dag och kväll. Köp och ät några av dina favoriter, missa inte specialare och erbjudanden, som t.ex. Pizza Dal Suds mobila vedeldade pizzaugn och Samer på Localis korvar eller Sandwich grill.
– Både Charlie’s och Rum Shack har extra stora uteserveringar och specialare på meny.
– Fantastiskt vegansk fika från Café Lådan och specialsmakerna från glassmästarna på Köld är på plats.
– URBI som till vardags arbetar med urban biodling bjuder in barn och vuxna att plantera växter som både bin och människor tycker om kl 14-16 lördag och söndag, de letar även i detta nu efter den perfekta platsen för ny bikupa i kvarteret.
– Butiker från Mitt Möllan flytta ut på gatan så att besökare kan hitta lokalt hantverk och lokal design både på gatan och inne i huset under dagarna lördag-söndag
– Australienska märket Helgrose har stor lanseringfest på fredag kväll med musik: Anna & Mike.
Etc.

Helgerna fram till slutet av september kommer att innehålla liknande upplägg, men många spännande gäster och aktiviteter för barn och vuxna. Håll dig uppdaterad på våra sociala kanaler, vi lovar det är värt det!

Öppettider:

Fredag 17-22 (fokus på mat och hygge)
Lördag 12 – 17 dagsaktiviteter och shopping / 17-20 mat och hygge
Söndag 12 17 dagsaktiviteter och shopping / 17-20 Charlie’s har öppet på sin mysiga uteservering

– Som en av de största fastighetsägarna kring Möllan så känns det spännande att tillsammans med boende, kommersiella hyresgäster och andra aktörer använda platserna kring fastigheterna på nya sätt som direkt och indirekt skapar nya möten. Att fylla en gata, som till vardags är trafikerad, med aktiviteter och skapa en riktig folkfest är ett sätt att verkligen bidra till områdets trivsel, men också trygghet, säger Anna Haraldsson Jensen, Relationsförvaltare Stena Fastigheter.

Fakta:

Gatan stängs av helgerna veckorna 26-39 och avslutas med Gallerinatten (från sista helgen i juni till sista helgen i september)
Sommaren på Claesgatan inleds fredag 29/6 17:00 och har sen aktiviteter under både lördag och söndag.

Följ Sommar på Claesgatan – Starthelgen och Mitt Möllans Facebook för uppdateringar kring vad som händer framöver