Från Jord till Bord odlingsfestival på Claesgatan lördag 18 maj

På lördag är det dags för Från Jord till Bord odlingsfestival på Claesgatan och inne på Mitt Möllan där vi hyllar lokal, hållbar och rättvis odling! Läs mer i eventet om alla roliga saker som kommer att hända under dagen.

T.ex. sticklingsbyte, odlingstips, seminarier, pimpa din kruka, och ett försäljningstorg med växtloppis och grönsaksförsäljning av lokala odlare. En vårdag full av odlingsglädje, inspiration och jordiga fingrar helt enkelt!

Såklart är alla välkomna, hela dagen är gratis. Hoppas vi ses!

Dagen arrangeras av FramtidsjordenSvalorna Second HandJordens Vänner Malmö-Lund och Makten över maten – Ett nätverk för matsuveränitet.

~ Festivalprogram ~

/ STICKLINGSBYTE /
Kom och byt in dina sticklingar mot något nytt och spännande. Alla krukväxter, ätbara växter och små påsar med frön är välkomna.
– Plats: Mitt Möllan, Entré Claesgatan.
Inlämning av sticklingar, 11.00-11.50.
Sticklingsbytet startar: 12.00.

/ VÄXT- OCH GRÖNSAKSLOPPIS /
Vilda västern med växter och grönsaker! Sälj dina egna växter på vår växtloppis eller köp med dig plantor och färska grönsaker från våra lokala odlingsvänner.
– Plats: Claesgatan, Tid: 11.00-16.00.

Att sälja är gratis, men föranmälan krävs. Detta gör du med med namn och telefonnummer och till vaxtloppis@svalorna.org senast 12 maj.

/ ODLINGSTIPS /
Mycket eller lite solljus, grus eller matjord, sparsamt eller rikligt med vatten? På plats har vi våra odlingsexperter från Växtvärket Malmö som ger dig tips och råd hur du får styr på den där bråkiga växten.
– Plats: Claesgatan, Tid: 11.00-16.00.

/ PIMPA EN KRUKA /
Ta ditt kruk-game till nästa nivå. Tillsammans med Växtkäris Malmö ger vi dig tips och idéer hur tråkiga krukor kan få ett nytt liv. Pimpa din kruka med, eller varför inte passa på att lära dig att göra odlingskrukor av tidningspapper? Tack Emmaus Fredriksdal för krukorna.
– Plats: Claesgatan, Tid 11.00-16.00.

/ SEMINARIER /
Kan vi äta helt hållbart? Hur mycket ekologisk mat äter vi i Sverige? Går det att odla mat i skogen? Det och många andra frågor ska vi försöka besvara under dagens föreläsningar.
Plats: Mitt möllan, Entré Claesgatan.

11.30 – MORGONDAGENS LIVSMEDELSSYSTEM
Hur tar vi oss ur ett system som har en tydligt negativ påverkan på vårt klimat, människor och natur? Christer Nylander, ekonom och omvärldsanalytiker tar tag i de stora frågorna och kommer under sitt föredrag tala kring hur vårt livsmedelssystem kan förändras för att vi ska kunna äta helt hållbart.
– Tid: 11.30-12.20 inkl. tid för frågor.

12.40 – VEM BESTÄMMER VAD DU ÄTER?
Mat är så mycket mer än det vi äter. Det är en miljardindustri som till stor del påverkas av några få globala företag. Företag med makt att påverka vad som sås och i och med det vad vi äter. Nanna Langevad Clifforth, från NOAH, Jordens vänner Danmark kommer i sitt föredrag berätta med om dagens livsmedelsindustri faktisk ser ut, och vem det egentligen är som bestämmer vad du äter.
– Tid: 12.40-13.30 (inkl. tid för frågor)

13.40 – ODLA I SKOGEN
Vi är vana att se vida åkrar som sås och skördas om vartannat. Men matproduktion kan ske på så många andra sätt vi är vana vid att se. I detta föredrag av Hanna Jönsson från Skogsträdgårdens växter och Kim Moberger från Permakultur Skåne, får du veta mer om odling av perenna (fleråriga) grönsaker, om skogsträdgårdsodling och hur samplantering av olika växter kan skapa mer hållbart odlad mat.
– Tid: 13.40-14:10 inkl. tid för frågor.

14:20 – SÅ FUNKAR EKOLOGISK ODLING
Är ekologisk odling verkligen bättre för klimatet? Vad har det för påverkan på miljö och djurliv? Eva Salomon, agronomie doctor och docent i markvetenskap vid Statens lantbruksuniversitet SLU, kommer under sitt fördrag att berätta mer principerna kring ekologisk produktion, dess påverkan på klimat och biologisk mångfald, och hur ekologisk produktion kan fungera som drivkraft för innovation.
– Tid 14.20-15.10 inkl. tid för frågor.

Följ evenemanget för mer uppdateringar och nyheter!
Illustration av Catharina Ullerud