Helgrose Studio//Store

I Helgrose Studio//Store skapar och säljer paret Sam Grose och Birgitta Helmersson sitt gemensamma klädesmärke Helgrose tillsammans med kläder av märket Birgitta Helmersson.

Vad är Helgrose?
– Det är ett etiskt klädmärke med vardagsplagg inspirerade av arbetskläder. Vår fokus ligger på funktionalitet, hållbarhet och att de ska vara tidlösa. Kläderna är unisex och skapade av ekologiska tyger, säger Sam Grose.

– Butiken ska också ha en popup-yta där man kan hitta produkter av designers vi gillar. Det kan vara allt ifrån keramik och kläder till smycken, bara de delar våra värderingar, berättar Birgitta Helmersson.

Vilka är ni?

– Vi har precis flyttat till Sverige från Australien. Jag är halvsvensk och har regelbundet besökt Sverige sedan jag bodde i Helsingborg som barn. Jag är designer sedan länge, säger Birgitta Helmersson och berättar att Sam Grose har en bakgrund som kock, men nu satsar helt på designyrket.

Vad är bra design för er?

– Något som är välgjort och hållbart. Det får dig att må bra och det sitter snyggt. Det gör att du tar hand om plagget och vill bära det länge, säger Birgitta Helmersson.

– Plagget måste vara funktionellt, bekvämt och tidlöst. Jag tror inte man kan göra kläder efter säsong längre, det är oetiskt. Kläder måste kunna bäras under en lång tid utan att man vill köpa något nytt. För mig är det viktigare än allt annat för att plagget ska kunna kallas hållbart, säger Sam Grose.

– Vi tycker också att det är mycket viktigt att man tar hand om sina kläder och lagar dem. Lagningar kan ge kläder ett helt nytt utseende och all omsorg man ger dem kan dessutom skapa en emotionell koppling, säger Birgitta Helmersson.

Hur hittade ni Mitt Möllan?

– Jag kom hit för fyra år sedan med en vän. När tanken att vi skulle flytta till Sverige föddes kom Mitt Möllan på tal. Mina vänner känner andra som har lokal här och vi kände direkt att det passade oss, säger Birgitta Helmersson.

Hur trivs ni?

– Det är skön stämning här, folk är jättetrevliga, säger Birgitta Helmersson.

– Alla är välkomnande och öppna för att både hjälpa varandra och samarbeta, säger Sam Grose.

www.helgrose.com

www.birgittahelmersson.com

instagram: @birgittahelmersson