I november avgörs Mack-SM 2018 – Viktor Lind från Scandwich Malmö är en av finalisterna

Den 9 november kommer åtta finalister från hela landet till Sthlm Food & Wine för att tävla om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan i Mack-SM 2018. Årets bidrag visar en tydlig hållbarhetstrend med lokala råvaror, och förhoppningen är att finalen bjuder på mackupplevelser i världsklass. Viktor Lind från Scandwich på Mitt Möllan i Malmö är en av finalisterna, lycka till Viktor!

Vad sägs om ett bröd bakat på stenmalt mjöl och mörkrostat rågmjöl, toppat med äppelsallad, svartkål, rostlock och nyfriterad schalottenlök? Under Mack-SM får vi på plats vara med när nya trender skapas utifrån spännande kombinationer av smak, utseende, nyttighet och innovation. I år är Viktor Lind från Malmö som arbetar på Scandwich en av finalisterna och tävlar med mackan Macka Beta Best. I tävlingen utvärderar juryn både mackans gastronomiska potential och finalisternas strategier för att tillverka mackan på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Under finalen är utmaningen för de tävlande att skapa 20 mackor på endast 45 minuter. Allt förutom brödet och eventuellt tillagat kött, fågel eller fisk, ska skapas från grunden, vilket gör tävlingen till ett gastkramande race mot klockan. Det krävs med andra ord mycket för att kunna titulera sig Svensk Mästare i Mack-SM 2018. Kreativitet, ett högt tempo och smaksäkerhet är bara några av de kvaliteter som behövs för att slutligen övertyga juryn.

– Mack-SM är tävlingen där vi vill se innovativa mackor. Ingredienserna i kombination med brödet ska kittla smaklökarna och bland årets bidrag ser vi tydliga hållbarhetstrender med lokal förankring. Mackorna i finalen av Mack-SM uppmuntrar hela branschen och alla mack- och brödfantaster ute i landet att prova nya kombinationer och smaker. Vi ser en trend i att det klimatsmarta brödet nu även kombineras med klimatsmarta tillbehör, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

– Det skulle vara kul att vinna med den här säsongsbaserade mackan, för det visar att det lönar sig med hårt arbete och att göra allting från grunden. Vi fokuserar på att göra arbetade mackor efter beställning. I just den här mackan har jag försökt få med både sött, syrligt och salt – det kommer fram genom de vinägerstekta rödbetorna, sältan från fetaosten och crunchen från svarvade gulbetor och rostad mandel. Nu ska det bli kul att tävla för första gången, och se hur mackan står sig i konkurrensen, säger Viktor, en av finalisterna i Mack-SM 2018.

Här hittar du receptet på Beta Best

Mackan är allround-måltiden som både kan spela huvudrollen under helgbrunchen och även agera räddaren i nöden när man är riktigt hungrig efter en lång dag på jobbet. Undersökningar från Brödinstitutet pekar på att den pågående snabbmats-trenden har gjort mackan till ett hett alternativ för dem som önskar snabba, goda och bekväma måltidslösningar. Finalisternas bidrag i Mack-SM 2018 spås ha stort inflytande över kommande bröd- och macktrender inom café och bageriverksamhet under nästa år.

Läs mer om Mack SM