Pill & Punch firar sex år – Växer efter pandemin

Pandemin lade sig som en filt över hela Sverige och världen. Hur påverkar det en liten kreativ verksamhet i Malmö? Johanna Dalin firar sin butik Pill & Punch sexårsdag i slutet av oktober med stort baluns och en stor utandning. Den värsta stormen verkar ha lagt sig och i Covid-19s spår och det är tydligt att det är en ny tid där mångas perspektiv har förflyttats. 

För nio år sedan började Johanna Dalin sälja handgjorda avant gardesmycken på marknader runt om i Sverige. Blanda annat på Mitt Möllans marknader i Malmö. För sex år sedan öppnade hon upp sin första butik inne i den alternativa gallerian. 

– Det började med en dröm. Att hitta en plats där jag kunde skapa mina smycken och i förlängningen ta in andra kreatörers design. Att kunna bygga upp ett företag och ett liv baserad på kreativitet nära kopplat till feminism och allas lika värde. Malmö och Möllevången är en av Sveriges mest spännande platser, det är klart att jag ville hitta min plats på jorden här berättar Johanna Dalin som grundat och driver Pill & Punch sedan starten.

 Butiken växte under åren, nya större lokaler, anställningar av personal, fler kreativa produkter och möjligheten att mer och mer kunna leva på sin verksamhet. Sedan slog pandemin ner och påverkade samhället i alla led. För en relativt liten verksamhet slogs all planering i spillror. 

– Det var väldigt tydligt att både våra kunder och vi fick tänka om helt. Vi fick hänga med så gott vi kunde när allt ändrades runt oss. Det är klart att det slog hårt mot siffrorna men vi ställde snabbt om och körde handeln online, ändrade hur vi gjorde i princip allt, hittade smarta sätt att trots restriktioner möta våra kunder fortsätter Johanna. 


Efter ett och ett halvt år av pandemi så är det tydligt att vinden har vänt. Johanna har kunnat rekrytera tillbaka personal och planerar nu för expansion. Hon har startat upp Pill & Punch Ateljé där hon kommer att arrangera workshops och annat. 

– Det känns som att många fått sig en stor tankeställare under de senaste åren kring hur och var de handlar påverkar vilken typ av värld och stad de vill ha. Människor tänker aktivt på att stödja lokal design och kreativa företagare, speciellt med lite lekfull och livsbejakande design, det märker vi väldigt tydligt. Intresset bland gamla och nya kunder här i Malmö men även från kunder och återförsäljare i andra delar av landet kontaktar oss i större utsträckning, det är jätteroligt avslutar Johanna. 


Sexåringen Pill & Punch firas en hel vecka i butiken 25 – 30 oktober. Drop In tattoos i samarbete med Witchcraft & Tattoos, erbjudanden, event och överraskningar. Mer info på Instagram @pillandpunch

Läs mer om Pill & Punch