Scandwich tar guld i Mack SM

Guld i Mack SM till Viktor Lind på Scandwich – vanligtvis känd från Mitt Möllans foodcourt.

VIKTOR LIND MED KÅL ME MOROT VINNARE AV MACK-SM 2019 (Foto Mack SM)

VEGANSKA KÅL ME MOROT ÄR VINNARE AV MACK-SM 2019

2019-11-08

Kål me Morot är namnet på Sveriges godaste macka 2019. Det avgjordes under fredagens intensiva final i Mack-SM där Viktor Lind från Älmhult tog revansch och kammade hem vinsten. Med fokus på smak och textur bjöd han både juryn och publiken på en extravagant vegansk lunchmacka.

Vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot är bara några av ingredienserna som utgör Sveriges godaste macka. Det stod klart när mackan Kål me Morot, skapad av Viktor Lind, vann fredagens final i Mack-SM 2019 som gick av stapeln på Stockholm Food & Wine. Viktor kommer från Älmhult men bor idag i Malmö där han är delägare och kock på Scandwich.

Juryns motivering lyder:

– Beskt, syrligt, salt och sött i kombination med olika konsistenser låter som kaos i munnen men kan bevisligen också bli en finstämd smakexplosion. Det märks att vinnaren har varit väldigt noggrann och ägnat mycket tid både på att utveckla nya nyanser i smakerna och att skapa en ståtlig macka som utstrålar självförtroende.

Viktor är utbildad kock och deltar i Mack-SM för andra gången. Inspirationen hämtade han från den rådande hösten vilket märktes tydligt i användandet av portabellosvamp, grönkål och morot. Målsättningen var att skapa en vegansk smakexplosion med en en bra balans mellan sött, salt, syrligt samt det feta, vilket han lyckades med genom att addera syltad citron och svartvinbärspulver samt toppa med puffade bondbönor.

– Det här känns såklart jättekul! Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara. Nu ska jag fira med fest, alla finalister ska äta gemensam middag och sen får vi se vart kvällen tar oss, säger Viktor Lind, vinnare av Mack-SM 2019.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets tävling visade finalisterna på ett genomgående hållbarhetstänk där det klimatsmarta brödet kompletterats med fyllningar av växtbaserade och lokala råvaror. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

– Det är roligt att finalisterna i Mack-SM utgått från det faktum att bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta och att de haft klimatfokus även när de skapat fyllningar. Vinnarmackan Kål Me Morot är ett kvitto på att bröd och mackor inte bara är ett gott lunchalternativ – det är också nyttigt och ett klimatsmart alternativ, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.


Resultat Mack-SM 2019

  1. Kål me Morot, en macka med stor variation av texturer och smaker. Mackan består av vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp och dragonpicklad morot samt toppas med puffade bondbönor och svartvinbärspulver. Skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö.
     
  2. Grantopp, en vegetarisk macka bakad på gårdagens bröd. Den innehåller bland annat belugalinser, romanesco, morötter, fänkål och bladpersilja. Skapad av Cornelia Malm som äger och driver Björns Konditori i skånska Vellinge.
  3. Pea PowerPlant, en macka som ska symbolisera framtidens mat och har minimal klimatpåverkan. Den innehåller bland annat grön ärtröra, fänkålslaw på mjölksyrad fänkål samt sotade morötter. Mackan serveras omsluten av ett ätbart papper. Skapad av Gabriel Olsson som arbetar som frilansande bagare.

Juryn som bedömde mackorna bestod av:
Juryordförande Peter Halldén, ägare av Peters konditori i Falkenberg och mångårig internationell bageridomare
Mikaela Fischerström, vinnare av Mack-SM 2018
Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017
Jesper Långström, utbildningsansvarig på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer
Gabriella Strömberg, teknisk resurs MAT, KåKå, huvudsponsorer för Mack-SM
Olga Grönwall, grundare av Mäckish


Om Mack-SM
Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har ca 400 medlemsföretag. Segraren i Mack-SM 2019 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på www.macksm.se.

Källa