Dulcita Alfajores – hantverkskonditori öppnar på Mitt Möllan

Silvia och Nelson Cardozo har alla vänner och hela släkten både i Sverige och Argentina i ryggen när de tar ett stort steg i bygget av sitt livsverk. Alfajores Dulcita, ett småskaligt hantverkskonditori som producerar typiska sydamerikanska bakverk med den handgjorda specialiteten alfajores.

Det har varit en lång resa till det egna bageri och konditori som snart öppnar på Mitt Möllan. I butiken jobbar förutom Siliva och Nelson även Silvias brorson Nino. Andra vänner och släktingar hjälper till på olika sätt.

– Många som flyttat till Sverige från Sydamerika har maten och musiken som den starkaste kopplingen till hemlandet, det här blir en sätt för oss att förvalta vårt arv, det är mycket känslor berättar Silvia Cardozo.

Silvias kom med sina föräldrar till Malmö på 80-talet när de flydde från militärregimen där. Föräldrarna drev sedan Tangohuset (idag övervåningen på AB Småland på gågatan) och hennes bror har en egen tangoorkester. Hemma var mat gemenskap och kärleken till maten delades av hennes livspartner Nelson. De träffades i Argentina när hon själv bodde i landet under en period, de flyttade sedan till staden Mendoza som bland annat är känd för sin vinproduktion.

– Nelsons familj i Mendoza hade ekologisk odling av bland annat vattenmelon, aprikoser, granatäppelträd, fikon och annat. Hans kunskap om råvaror är en viktig del av bageriets fokus på smak och kvalitet. Vi experimenterar hela tiden, vi vill skapa Skånska alfajores baserade på klassiska recept fortsätter Silvia.

Familjen kom till Malmö för tjugo år sedan och har en dotter tillsammans. De kunde inte få tag i alfajores och började därför själva att baka hemma till vänner och familjen. Efter strålande reaktioner och ett test på Festival Latino i Folkets park där de sålde slut på bara några timmar började idéen om ett egen bageri att växa fram.

Efter att tidigare haft sin produktion i Åkarp ser nu fram emot att komma närmare hem till Möllan och öppna upp för lojala och nya kunder när bageriet öppnar dörrarna till allmänheten.

Vad är alfajores?

Alfajores är mördegskakor fyllda med dulce de leche (en gräddig kolakräm). Kakorna doppas sen i t.ex. choklad eller italiensk maräng. Alfajores sägs ha sitt ursprung i Mellanöstern och nådde södra Spanien på 800-talet när morerna ockuperade den iberiska halvön. Den spanska versionen av alfajor togs sedan till Sydamerika på 1500-talet där de idag är en institution i flera länder. I Argentina äts alfajores ofta och gärna både till frukost, fika eller som efterrätt.

Öppet

Konditoriet öppet för direktförsäljning inledningsvis tors-lör 11-15 från och med 1 april. Även via grannen Kaffemacken och fortsatt via REKO-ring och på hemsidan för avhämtning.

info@dulcita.se

Facebook

Läs hela artikeln i Sydsvenskan – Dygnet Runt