Phoenix and Friends

Efter att ha testat sina vingar inom vårt Pop Up-koncept, är den kreativa duon bakom det hållbara modemärket Phoenix and Friends på plats permanent i huset. Ingen kan vara gladare än vi, när vi har sällskap av ännu en aktör med fokus på hållbart, schysst och personligt mode!
Här finns älskade plagg som fått en ny chans i händerna på grundarna Oliva och Feliks. Det började med kärleken till jeans, som sen blev ett brett utbud av vintageplagg. I butiken finns idag även lagade och omgjorda plagg – för att på så sätt förlänga livstiden.

Berätta gärna om er butik och ert koncept som ni har här på mitt möllan!
– Vi lagar och passformsjusterar eftersom vi vill göra det lätt för folk att hitta perfekta secondhandjeans men vi säljer också andra vintageplagg. Vårt tema är bra kvalité som kommer att hålla länge. Vårt koncept kring en hållbar garderob innebär mindre anpassning efter trender och istället hitta det som du själv tycker är kul med kläder och hålla dig till det. Oavsett om det handlar om färger, passform eller typ av material.

Hur kommer det sig att ni valde att starta er egen butik? Hur började ni? 

– Allt startade egentligen av en slump. Från början var det ett sätt att kunna kombinera det vi tycker är kul vilket för oss är kläder, framför allt jeans, och musik. Vi bodde i Karlskrona och där fick vi kontakt med en antikaffär som vi köpte. Men efter ett tag kände vi att prylar inte var vår grej. Däremot var det väldigt kul att jobba med bra kvalité, så vi överförde det på kläder istället. Sen har butiken utvecklats under tiden men kvalité har alltid varit grunden. Att inte veta så mycket om att starta egen butik var nog det som hjälpte oss att våga. Vår idé kändes så stark och resten har vi fått lära oss under tidens gång.

Vad är det roligaste ni har varit med om under den här resan? 
– Det är nog kontakten med människor i kombination med att samtidigt få arbeta med sin hobby. Men också att utveckla sin kunskap i nya sammanhang tillsammans med nya personer. Andra specifika moments är till exempel när vi anordnade vår första spelning här själva, eller första gången vi började få stammisar som verkligen uppskattar det vi gör. Innan vi flyttade hit permanent så hade vi en pop up-butik vilket också var kul. Det var första gången vi fick prata med personer som jobbar med liknande koncept.

På tal om kunder, vilken är er vanligaste kund?
– De som uppskattar vårt utbud mest är kanske de som inte är helt inne i vintage- och second hand-världen än. Vår butik känns mer som en butik med nyproducerat eftersom det är lättare att hitta. Vi har ett brett sortiment i alla storlekar och sorterar noggrant.

Vilka fördelar finns med att vara på Mitt Möllan och Möllevången?
– Som område är Möllevången händelsernas centrum för kreativa intryck. Att bara gå en sväng här och suga in energin är något som känns uppiggande. Det är alltid liv, folk och rörelse. Mer specifikt för Mitt Möllan så upplever vi en positiv push för evenemang och det anordnas mycket hela tiden här i huset. Det finns ett gemensamt intresse för att bygga något genuint tillsammans. Vi älskar alla roliga och kreativa människor som jobbar eller har butik på Mitt Möllan. Läget är också bra med nära till Köpenhamn och resten av världen.

Vad drömmer ni om eller hoppas vara inom de närmaste åren?
– Ett utav de större målen är att vara en del i att ändra människors syn på kläder och modeindustrin överlag. Med små steg går det att röra sig mot något som enligt oss är bättre och mer hållbart. Vi har pratat om att jobba mer med våra digitala kanaler. Kanske få online-butiken att rulla på ytterligare och eventuellt öppna en till butik eller starta en podd. Sen finns det många andra roliga koncept vi funderar på.

Om ni fick ge tre bra tips till personer som funderar på att starta eget men som inte tagit steget än, vad skulle ni säga?

1. Vi börjar med det roliga, att testa dig fram och hitta det du brinner för. Engagemang är viktigt.

2. Det andra är kanske lite tråkigare, men att gå en kurs i ekonomi eller prata med någon som drivit företag under en längre period. Tror det är lätt att bli lite överrumplad av det annars

.
3. Det sista tipset är att hålla sig till sin idé och egen väg. Varje snedsteg blir en anledning att påminna sig om varför du startade. Den anledningen är bra att hålla sig till.

Instagram