Kroppar blir frön när ukrainsk dansare skapar för Malmö Gallerihelg

När Skånes Dansteater och Mitt Möllan fortsätter sitt tidigare samarbete i samband med Malmö Gallerihelg blir det med uruppförandet av Viktoriias nya verk Our bodies are seeds, tillägnad minnet av de civila offren i Mariupol. Viktoriia Khoroshylova är dansare och koreograf och en av två ukrainska danskonstnärer som under 2022 har residens hos Skånes Dansteater.

Om Our bodies are seeds
När det regnar i öknen växer gräset snabbt eftersom det finns små osynliga frön djupt nere i marken. Alla väntar de på att tiden ska vara inne för att få komma till liv. Under sandstormar förs de till tropiska skogar på andra sidan havet. De växer där också. Så ser reglerna ut för livets kontinuitet.

Föreställningen ”Our bodies are seeds” (Våra kroppar är frön) är tillägnad minnet av de civila i Mariupol som begravdes i en gemensam grav skapad av de ryska soldaterna. Detta är Viktoriias hyllning och farväl till sitt älskade folk på deras sista resa. Med kärlek och tacksamhet för deras liv som blev fröet till landets framtid.

Kreativt team
Koreograf, dansare: Viktoriia Khoroshylova

Speltillfällen och info
Föreställningslängd: 30 min

Fredag 23 sep på Mitt Möllan
Kl 18.30
Kl 19.15
Kl 20.00
Kl 20.45

Om Viktoriia Khoroshylova
Viktoriia Khoroshylova är dansare och koreograf och en av två ukrainska danskonstnärer som under 2022 har residens hos Skånes Dansteater. Residenset är ett samarbete mellan Skånes Dansteater, Region Skåne, SWAN och internationella organisationen Artists at Risk.

Viktoriia arbetar bland annat med frågeställningar om det moderna ukrainska samhället kopplat till ekologisk belastning, överkonsumtion och förstörelse av arkitektoniskt arv. För närvarande arbetar hon med teman kopplade till kriget mellan Ryssland och Ukraina så som frihet, ansvar och förverkligandet av en människas kreativa potential.

Hon är särskilt intresserad av tvärdisciplinära projekt som kombinerar poesi och fysisk teater, måleri och rörelse, koreografi och improvisation i olika rum (platsspecifika föreställningar).

Läs Skånes Dansteaters pressmeddelande här

PressvisningTorsdag 22 sep kl 13.00 på Mitt Möllan, Claesgatan 8, Malmö.
Anmäl dig till jessica.widegren@skanesdansteater.se